#Piękne miejsca – Stary Browar w Tychach

Dla miłośników złotego trunku to miejsce powinno być “must have” na ich turystycznej mapie. Ci, którzy interesują się architekturą, technologiami i przemysłem – również nie będą zawiedzeni! Poznajcie Stary Browar w Tychach.

Choć na Śląsku byliśmy tylko przejazdem, udało się odwiedzić się jedno z ciekawszych miejsc okolicy, owiane medialną sławą Tyskie Browary Książęce. To stąd pochodzą najsłynniejsze polskie piwa, które warzy się od 1629 roku!

Krótka historia browaru

Jak mogliśmy dowiedzieć się na miejscu: “Tyskie Browary Książęce powstały z inicjatywy rodu Promnitzów, a czas ich rozkwitu przypada na przełom XIX i XX wieku. Ówczesnym właścicielem browaru był wizjoner, książę Jan Henryk XI Hochberg. Browar od wieków miał znaczący wpływ na lokalną społeczność – wielu mieszkańców Tychów i okolic znalazło w nim zatrudnienie, a w 1893 roku powstała nawet linia kolejowa: Browar Tyski – dworzec kolejowy. W 1950 roku nieopodal browaru zostało otwarte Technikum Browarnicze. Dzisiaj browar rozpościera się po obu stronach ulicy Mikołowskiej w Tychach. Historyczna część browaru jest pod opieką konserwatora zabytków, a tuż obok znajduje się nowoczesny rozlew i centrum dystrybucji.”

Od wejścia na teren w powietrzu unosił się “specyficzny” zapach – dla mnie dziwny, ale u męża od razu pojawił się błogi uśmiech na twarzy. Chmiel. Najpierw poczuliśmy to, a potem naszym oczom ukazał się ogromny budynek z czerwonej cegły, i to nie jeden. Całości nie dało się omieść wzrokiem – przedsiębiorstwo ma ponad 14 hektarów. Dawniej funkcjonowała również kolej, która dowoziła pracowników.

Tychy peron - wycieczka po muzeum

Kadzie, w których się waży

Teraz przeważają budynki gospodarcze. takie w starym, surowym stylu z czerwonej cegły. Zabudowa przedsiębiorstwa znajduje się po jednej i drugiej stronie ulicy, a piwo dostarczane jest z jednego miejsca do drugiego… podziemnym kanałem! Pod ziemią, w piwnicy znajduje się także klimatyczny pub – surowe wnętrze z nieotynkowanymi ścianami z prawdziwej czerwonej cegły, oświetlone ciepłym światłem lamp. Można tam spróbować świeżowywarzonego piwo (podobno najlepiej smakuje w przeciągu 24 godziny). Na piętrze mieści się nowoczesne, choć w starym budynku, interaktywne muzeum oraz kino 3D, w którym można obejrzeć historię polskiego browarnictwa. Pośród zabytków zobaczymy nie tylko dawne butelki i etykiety procentowych napojów, ale i makiety dawnych budynków czy elementy wystroju kasyna, które dawniej też tu się znajdowało.

Następnie warto udać się do miejsca, w którym warzy się piwo – ogromne metalowe kadzie, w salach wyłożonych stylowymi, dawnymi płytkami. Bardziej nowoczesne rzeczy dostępne są na linii produkcyjnej skąd wyjeżdżają gotowe produkty.

Kadzie piwne - browar tychy

Materiały prasowe Muzeum

To było bardzo wysmakowane miejsce!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *