Dla miłośników złotego trunku to miejsce powinno być “must have” na ich turystycznej mapie. Ci, którzy interesują się architekturą, technologiami i przemysłem – również nie będą zawiedzeni! Poznajcie Stary Browar w Tychach.
Choć na Śląsku byliśmy tylko przejazdem, udało się odwiedzić się jedno z ciekawszych miejsc okolicy, owiane medialną sławą Tyskie Browary Książęce. To stąd pochodzą najsłynniejsze polskie piwa, które warzy się od 1629 roku!
Krótka historia browaru
Jak mogliśmy dowiedzieć się na miejscu: “Tyskie Browary Książęce powstały z inicjatywy rodu Promnitzów, a czas ich rozkwitu przypada na przełom XIX i XX wieku. Ówczesnym właścicielem browaru był wizjoner, książę Jan Henryk XI Hochberg. Browar od wieków miał znaczący wpływ na lokalną społeczność – wielu mieszkańców Tychów i okolic znalazło w nim zatrudnienie, a w 1893 roku powstała nawet linia kolejowa: Browar Tyski – dworzec kolejowy. W 1950 roku nieopodal browaru zostało otwarte Technikum Browarnicze. Dzisiaj browar rozpościera się po obu stronach ulicy Mikołowskiej w Tychach. Historyczna część browaru jest pod opieką konserwatora zabytków, a tuż obok znajduje się nowoczesny rozlew i centrum dystrybucji.”
Od wejścia na teren w powietrzu unosił się “specyficzny” zapach – dla mnie dziwny, ale u męża od razu pojawił się błogi uśmiech na twarzy. Chmiel. Najpierw poczuliśmy to, a potem naszym oczom ukazał się ogromny budynek z czerwonej cegły, i to nie jeden. Całości nie dało się omieść wzrokiem – przedsiębiorstwo ma ponad 14 hektarów. Dawniej funkcjonowała również kolej, która dowoziła pracowników.
Kadzie, w których się waży
Teraz przeważają budynki gospodarcze. takie w starym, surowym stylu z czerwonej cegły. Zabudowa przedsiębiorstwa znajduje się po jednej i drugiej stronie ulicy, a piwo dostarczane jest z jednego miejsca do drugiego… podziemnym kanałem! Pod ziemią, w piwnicy znajduje się także klimatyczny pub – surowe wnętrze z nieotynkowanymi ścianami z prawdziwej czerwonej cegły, oświetlone ciepłym światłem lamp. Można tam spróbować świeżowywarzonego piwo (podobno najlepiej smakuje w przeciągu 24 godziny). Na piętrze mieści się nowoczesne, choć w starym budynku, interaktywne muzeum oraz kino 3D, w którym można obejrzeć historię polskiego browarnictwa. Pośród zabytków zobaczymy nie tylko dawne butelki i etykiety procentowych napojów, ale i makiety dawnych budynków czy elementy wystroju kasyna, które dawniej też tu się znajdowało.
Następnie warto udać się do miejsca, w którym warzy się piwo – ogromne metalowe kadzie, w salach wyłożonych stylowymi, dawnymi płytkami. Bardziej nowoczesne rzeczy dostępne są na linii produkcyjnej skąd wyjeżdżają gotowe produkty.
Materiały prasowe Muzeum
To było bardzo wysmakowane miejsce!
Greetings! Very useful advice in this particular article!
It is the little changes that make the most significant changes.
Thanks for sharing!